Els termes tercer sexe i tercer gènere serveixen per descriure individus que es considera que no són homes ni dones, igual que la categoria social genderqueer present en aquelles societats que reconeixen tres o més gèneres.
L'estat de no ser ni masculí ni femení pot entendre's en relació al sexe, rol genèric, identitat de gènere o orientació sexual de l'individu. En diferents cultures (o per a diferents individus), un tercer sexe o gènere pot representar un estat intermedi entre home i dona, un estat en el qual s'és tots dos, o bé un estat en el qual no s'és cap, l'habilitat de canviar de gènere, o una categoria del tot independent del masculí i el femení. Aquesta última definició és l'afavorida per aquells que argumenten per una interpretació estricta del concepte de «tercer gènere».
Aquest terme s'ha emprat per descriure a les hijra (/jishra/) d'Índia i Pakistan, els fa'afafine de Samoa, els māhū de Hawái, els muxe zapotecas de Mèxic, les kathoey de Tailàndia i les verges jurades dels Balcans, entre altres.[1][2] També és utilitzat per molts grups i individus per descriure's a si mateixos. A Occident, les persones lesbianes, gais, transgènere i intersexuals han estat descrites com a pertanyents a un tercer sexe o gènere, encara que alguns posen objeccions a aquesta caracterització.
El terme «tercer» s'entén que sol significar simplement ‘un altre’; alguns antropòlegs han descrit un quart,[3] un cinquè,[4] i fins i tot molts més gèneres.[5]